Interviu – Cristian Ciornei, câștigător Platforma Y: “Am participat cu intenţia de a îmi testa capacitatea de a scrie un articol”
7 August 2017
Cum să faci mai ușoară trecerea de la liceu la facultate
1 September 2017

Interviu – Cristian, câștigătorul bursei de la Oxford: “Felul în care toată lumea era deschisă pentru a cunoaşte oameni noi m-a făcut să simt că nu sunt la o şcoala de vară, ci într-o tabară.”

Cristian s-a întors din aventura de la Oxford Summer Business School și este mai încântat decât oricând. Orașul, cursurile, Universitatea, colegii, profesorii și întreaga atmosferă au fost peste așteptările sale, iar lucrurile învățate cu siguranță îi vor fi utile în viitor. Deși a păstrat legătura cu noi pe tot parcursul școlii de vară, Cristian a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări din nou, mai ales că a avut timp să asimileze tot ce a experimentat în cele două săptămâni la Oxford:

20170825_190948Cum ți s-au părut cursurile de la Oxford? Dar colegii și profesorii?

Cursurile mi s-au părut diferite faţă de cele cu care sunt obişnuit. Poate pentru că sunt predate la un alt nivel sau poate pentru că diferă domeniul, dar au fost mai interactive, mai puţin plictisitoare şi mai uşor de parcurs. Colegii, cel puţin cei cu care am interacţionat au fost, cu foarte puţine excepţii, oameni super. Cei mai mulţi dintre ei, indiferent de ţara de origine, mi-au făcut impresia unor persoane care aveau, în linii mari, cam acelaşi set de valori cu mine, prin urmare am putut transforma timpul cu ei într-o amintire plăcută. Profesorii, cei doi cu care am avut ocazia să mă întȃlnesc, au fost în regulă. În afara faptului că unul dintre ei avea un accent foarte pronunţat şi era destul de greu de urmărit atunci cȃnd preda, amȃndoi s-au ridicat la măsura aşteptărilor.

Care consideri că este cel mai util lucru pe care l-ai învățat la cursuri?

Am mai fost întrebat asta şi de prieteni sau membri ai familiei. Răspunsul meu a fost acelaşi: nu cred că voi aplica prea curȃnd cunoştinţele învăţate. Dar cred, în cel mai sincer mod, că valoarea lor este de necontestat. Am învăţat multe lucruri despre cum funcţionează mintea oamenilor în momentul cȃnd au de făcut o decizie economică, pornind de la ce aliment să cumpere pȃnă la o tranzacţie. Sau am învăţat care sunt principalele probleme în dezvoltarea economiei în ţările rămase mai sărace. Cel mai util aş putea spune că este, totuşi, faptul că, în ceea ce priveşte vȃnzarea de produse, oamenii sunt vulnerabili la a fi manipulaţi în moduri foarte subtile.

Ce sentiment ai avut când ai pășit pentru prima dată într-o sală de curs a Universității Oxford, cea mai veche universitate din lumea anglofonă?

Sincer, m-am simţit mic. Eram foarte obosit cȃnd am ajuns, după drum. Şi am pornit singur, în jurul orei 22:00 prin oraş, în căutarea colegiului în care urma să fiu cazat. Pe măsură ce mergeam mă simţeam foarte mic pe lȃngă acel oraş. Iar acest lucru nu se datora doar clădirilor înalte, ci şi faptului că era suficientă o plimbare pentru a putea intui cȃt de vechi este centrul universitar. Nu m-am simţit mic în faţa oraşului în sine, ci în faţa faptului că, în lunga lui istorie, eu sunt mai mult decȃt efemer. Dar m-am simţit, în acelaşi timp fermecat de un oraş foarte frumos.

Ce te-a impresionat cel mai mult în aceste două săptămâni?

Aceasta este, de asemenea, o întrebare pe care am mai primit-o. Am să spun şi de data asta că oamenii. Nu numai ceilalţi delegaţi, ci şi membrii echipei de organizare. Felul în care toată lumea era deschisă pentru a cunoaşte oameni noi m-a făcut să simt că nu sunt la o şcoala de vară, ci într-o tabară. M-a impresionat cum, dupa o săptămȃnă de stat împreună, un grup de 20 de oameni, fiecare din altă ţară, stau de vorbă la o masă ca şi cum s-ar cunoaşte dintotdeauna.

La început, până să pleci la cursuri, spuneai că preferi să nu ai așteptări, ci mai degrabă să te lași surprins. Ai spune că această experiență te-a surprins plăcut?

Aş spune mai degrabă că am formulat puţin prost. Încerc să nu am aşteptări prea detaliate. Dar mă aşteptam să îmi placă. În această privinţă, nu am fost dezamăgit. Dar, pot, într-adevăr, afirma că am fost surprins plăcut. Cum am spus mai sus, nu m-am simţit ca într-o şcoală de vară în care am timp liber şi pentru alte activităţi. Mai degrabă, a fost într-o tabără în care mai aveam şi cursuri din cȃnd în cȃnd. Pot spune, aşadar, că experienţa a fost ceea ce mă aşteptam şi mai mult de atȃt.

Te-ai mai întoarce la Oxford?

Cred că asta este cea mai dificilă întrebare. Dacă aş avea ocazia, da, m-aş întoarce. Au rămas multe lucruri pe care nu am apucat să le fac sau să le văd. Dar nu sunt aşa de sigur că m-aş întoarce în cadrul aceluiaşi proiect. Pentru studii, în viitor, aş alege alt oraş, doar pentru a descoperi alte locuri şi alţi oameni. Dar, ca răspuns, da, Oxford este, cu adevărat, un oraş care are un farmec aparte, indiferent de scopul pe care-l are vizita.

Așadar, curajul lui Cristian i-a adus nu numai o bursă la Oxford, ci o adevărată experiență de unde s-a întors cu mai mult decât niște cunoștințe acumulate în domeniul business-ului. Platforma Y oferă în continuare ocazia tinerilor curajoși de a se face auziți. Dacă ai o idee de business, scrie-ne un articol, publică-l pe www.platformay.ro și poți câștiga unul dintre cele 3 cursuri de antreprenoriat care te vor ajuta să ai un boost în carieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte