Alimentația în sesiune
6 June 2016
Liviu Tudor: Nu putem avea tineri absolvenți la standarde europene care stau în cămine sub nivelul cerințelor UE
19 December 2016

Cum să îți faci CV-ul atractiv pentru angajator dacă nu ai experiență

Lipsa de experiență nu ar trebui să fie un factor descurajant atunci când vrei să aplici pentru jobul pe care ți-l dorești. Dacă ești încă pe băncile facultății sau proaspăt absolvent, este de înțeles că ești la începutul vieții profesionale. Iar această situație este asumată de ambele părți.

Un studiu internaţional, Trendence Graduate Barometer, realizat în 2015, arată că 58% dintre studenții români consideră că le va fi destul de greu să își găsească un job. Tot ei sunt singurii care sunt pregătiţi să muncească 40 de ore pe săptămână la primul job, dintre ţările participante. Studiul mai arată că aşteptările lor în privinţa salariului ajung la un maximum de 620 de euro pe lună.

În același timp, specialiști români din HR, citați de presa centrală, atrag atenția asupra faptului că din ce în ce mai mulţi studenţi care urmează studii superioare și post-universitare se prezintă la școală numai în zilele de examene, dacă li se permite să plece de la locul de muncă. Cu o astfel de perspectivă a pieței muncii, este extrem de important să știi să îți vinzi aptitudinile. Află cum poți să îți scrii un C.V. de impact, chiar dacă nu ai prea multă experiență care să te recomande!

  1. Prezentarea Generală

Ai grijă să existe o prezentare generală cu care să începi C.V.-ul. Trebuie să conțină 2 – 3 propoziții care te descriu cel mai bine și în care poți spune clar ce poți face pentru viitorul tău angajator. Este, dacă vorbim în termeni de marketing, pitch-ul tău, adică formula prin care te vinzi cel mai bine și îți pui în valoare studiile și aptitudinile.
Ce trebuie să mai conțină o prezentare generală pe lângă nume și domiciliu? Aptitudinile care te recomandă. Ca să îți faci C.V.-ul cât mai atrăgător, uită-te cu atenție la descrierea job-ului și observă lista de aptitudini pe care a menționat-o angajatorul în anunțul pe care l-ai găsit. Dacă nu aplici la un job găsit pe internet, verifică alte 2 – 3 joburi din industria în care vrei să lucrezi și fă o listă cu competențele căutate de angajatorii respectivi.

Încearcă să fii onest și nu menționa în prezentarea generală lucruri pe care nu știi să le faci. În cazul în care nu ai niciuna dintre competențele căutate, poate ar fi bine să analizezi dacă este sau nu o idee bună să aplici la job-ul respectiv.

  1. Cum gestionezi secțiunea de Experiență

Pentru candidații entry-level, completarea secțiunii „Experiență” este cea mai mare provocare din C.V. Este de preferat să eviți să lași un spațiu gol sau să completezi cu joburi care nu te recomandă.

Abordarea pe care o sugerează cei mai mulți experți în HR pentru candidații care nu au experiență este să pună accent pe aptitudinile lor. Practic, reia ce ai scris în prezentarea generală, cu alte cuvinte și cu mai mult accent pe competențe.

De asemenea, este important să scoți în evidență acțiunile de voluntariat la care ai participat. Datele din piață, citate de Ziarul Financiar, arată că voluntariatul cântărește și în România din ce în ce mai mult în fața angajatorilor.

  1. Ce scrii când nu ai recomandări de la șefi

De obicei, la angajare se cer recomandări de la locurile de muncă precedente. Dacă nu ai niciun fel de experiență profesională, e simplu: pune accent pe calitățile tale, care te-ar putea recomanda în fața oricărui angajator.

Eventual, încearcă să menționezi aptitudini general valabile. Descrie cât de bine poți să lucrezi în echipă, menționează că ești proactiv, capabil să gestionezi mai multe proiecte în același timp și pune accent pe viteza de reacție și eficiență.

Sursa articol: https://www.trendence.com/fileadmin/trendence/content/Presse/Pressemitteilungen/tGrad_15_RO_PM_Continental_si_BRD_sunt_cei_mai_atractivi_angajatori_in_Romania.pdf

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte