Interviu – Cristian, câștigătorul bursei de la Oxford: “Felul în care toată lumea era deschisă pentru a cunoaşte oameni noi m-a făcut să simt că nu sunt la o şcoala de vară, ci într-o tabară.”
31 August 2017
Bine ai venit la West Gate Studios!
4 October 2017

Cum să faci mai ușoară trecerea de la liceu la facultate

Emoțiile sfârșitului anilor de liceu au trecut. La fel și cele pentru bac și admiterea la facultate. Ai ajuns student acum. Dar, pe cât de mult ți-ai dori să pari cât mai O.K., știi foarte bine că urmează o cu totul altă etapă a vieții tale, una care te surprinde cu emoții noi, oricât de mult te-ai pregăti. Dacă vrei să fie cât mai ușoară această tranziție, iată câteva lucruri pe care le poți face!

 

Încearcă să cunoști orașul cât mai bine

Un oraș nou poate fi o adevărată provocare pentru tine, mai ales dacă vorbim despre capitală. Bucureștiul nu este doar un oraș foarte mare, ci și unul destul de aglomerat, întortocheat și, de foarte multe ori, haotic. Dar nu îți face griji, poți ajunge să îl cunoști destul de bine dacă îl vizitezi măcar o dată înainte de a începe facultatea. Plimbă-te prin centru, prin zona unde se află facultatea ta și prin zona în care te vei caza. Caută cât mai multe informații relevante și trasee pe care să le urmezi.

Caută prieteni printre noii colegi

De acum, totul este nou. Un nou oraș în care studiezi, un nou loc în care vei merge zilnic la cursuri, o nouă bibliotecă, noi profesori, noi colegi ș.a.m.d. Sfatul nostru este să începi cu ce îți este mai ușor și la îndemână: împrietenește-te cu colegii. Cu siguranță deja s-a creat un grup pe Facebook sau Whatsapp cu colegii din grupa ta, nu-i așa? Dacă nu, poți fi chiar tu creatorul unui astfel de grup. Implică-te în discuții, propune subiecte noi, caută să cunoști cât mai bine oamenii și vezi cu cine rezonezi cel mai mult. Astfel, îți vei putea crea noi prieteni, iar când vor începe cursurile, lucrurile vor fi mult mai ușoare pentru tine.

Cazarea, importantă atât pentru tine, cât și pentru părinții tăi

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când pleci la facultate într-un oraș nou este legat de cazare. Pentru tine, este important să fie un loc curat, aproape de metrou, să ajungi ușor la facultate, să fie într-o zonă sigură, să ai colegi de treabă, să te poți distra, dar să ai și liniște pentru a învăța. Părinții tăi vor urmări aspecte ca siguranța, curățenia, prețul, localizarea și facilitățile. Iată de ce West Gate Studios este locul perfect atât pentru tine, cât și pentru părinții tăi. Chiria include și utilitățile, astfel că toate costurile sunt pe o singură factură, campusul este păzit non-stop, există supraveghere video în spațiile publice, servicii săptămânale de curățenie, nimeni nu intră în campus fără a fi legitimat, ai atât bibliotecă în campus, cât și săli de studiu, cantină, cafenele, teren de tenis, sală de fitness, spălătorie de haine (cu program self-service non stop), servicii de croitorie, spălătorie pentru mașini, club, piscină, abonament medical la clinică privată inclus în prețul de cazare. Campusul este foarte curat, camerele sunt doate cu tot ce îți trebuie, iar colegii sunt interesați de aceleași lucruri ca și tine. În plus, ai tot ce își trebuie într-un singur loc, și chiar mai mult de atât. Petreceri, evenimente, workshop-uri, seri de teatru, film și multe altele, toate la West Gate Campus, casa ta departe de casă. ?

Vorbește cu părinții tăi despre stările tale

Oricât de mult ai vrea să îți stăpânești emoțiile, plecatul de acasă și mutatul într-un loc cu totul nou vor fi lucruri care te vor afecta. Vei fi entuziasmat, cu siguranță, dar poate și un pic speriat de ceea ce te așteaptă. Sprijinul părinților contează foarte mult în acest sens. Iar cel mai important este să discutați deschis despre ce urmează. Vei descoperi că ei sunt cu mult mai emoționați decât tine, dar îți pot oferi tot sprijinul și toată încrederea de care ai nevoie.

Stabiliți un plan de urgență

Întotdeauna este bine să te asiguri că ai la cine apela, în caz de urgențe. Chiar dacă părinții tăi sunt departe, vor fi alte persoane care te pot ajuta cu orice problemă. Stabilește un plan împreună cu părinții tăi, astfel încât să se simtă și ei liniștiți. În primul rând, numărul unic European de urgență, pe care cu siguranță îl știi deja: 112. Apoi, pentru orice problemă din campus, poți apela fie la administrație, fie la pază, fie la Asistenții Rezidențiali. Dacă nu te afli în campus, iar problema cu care te confrunți nu este de competența autorităților, găsește, împreună cu părinții tăi, o persoană de contact: un prieten de încredere, o rudă care se află în oraș sau foarte aproape de acesta, un coleg, un profesor etc. Poate că nu vei avea nevoie niciodată de ajutor, dar este mult mai bine să fii pregătit pentru orice.

Gata, iată că ai urmat toți pașii, iar acum ești pregătit să îți faci bagajele și să pornești pe drumul cel nou. Campusul te așteaptă cu drag, colegii sunt entuziasmați să te cunoască, iar părinții tăi sunt mai mândri decât oricând. Mult success, dragă studentule! Și bine ai venit. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte