Alimentele pe care alegi să le consumi au un impact considerabil atât asupra nivelului tău de energie, cât și asupra performanței academice.
Iată 6 trucuri pentru o alimentație sănătoasă în timpul examenului:
1. Asigură-te că mănânci
Chiar dacă în mod normal sari peste micul dejun sau eviți să mănânci atunci când ai emoții, ar trebui, totuși, să îți acorzi timp pentru masă. De ce? Răspunsul este foarte simplu: creierul tău are nevoie de energia furnizată de alimente pentru a funcționa eficient. Ai nevoie să îți focusezi mintea asupra examenelor, nu asupra senzației de foame. Ar fi păcat să studiezi intens înainte de examen, iar apoi să fii prea obosit psihic ca să poți da randament în ziua examenului…
2. Consumă alimente care îi dau creierului un plus de energie
Include mâncare bogată în proteine care îți poate aduce un aport mai mare de concentrare. Alege alimente sănătoase pentru perioada examenelor, precum ouă, nuci, iaurt și brânză cottage.
Pentru un mic dejun sănătos poți alege cereale integrale cu lapte degresat, ouă și pâine prăjită cu gem, fulgi de ovăz sau musli fără zahăr. Alte alegeri considerate ca fiind alimente ideale pentru creier sunt: peștele, nucile, afinele, semințele de floarea soarelui, fructele uscate, semințele de in, smochinele și prunele uscate. Mulți consideră că fructele pot furniza și ele un combustibil excelent pentru creier, care te pot ajuta să gândești mai rapid sau să îți amintești mai ușor. Poți manca portocale, căpșuni, afine sau banane. În ceea ce privește legumele, morcovii cruzi, ardeiul gras, varza de Bruxelles, spanacul, broccoli și sparanghelul sunt alegerile potrivite.
3. Evită alimentele care îți blochează concentrarea
În ziua examenului, stai cât mai departe de mancărurile realizate cu făină albă, precum fursecurile, prăjiturile și brioșele, acestea necesită un timp îndelungat și multă energie pentru digestie. De asemenea, evită alimentele cu un conținut ridicat de zahăr, precum: ciocolata (dacă simți, totuși, nevoia să mănânci ciocolată, alege-o pe cea neagră, cu un conținut ridicat de cacao), deserturile și bomboanele.
Înainte de examen, evită să consumi carne de curcan, deoarece aceasta conține L-tryptophan, un amino acid esențial care îți provoacă somnolență. Este indicat să eviți combinațiile dintre alimentele proteice și amidon (ca de exemplu, friptură cu cartofi, carne cu pâine, sandwich cu carne etc.). Împreună, aceste substanțe necesită un timp îndelungat de digestie. Când sunt consumați singuri, carbohidrații te ajută să te simți mai relaxat decât alert, fiind o opțiune bună pentru ziua de dinaintea examenului, dar nu în ziua în care susții examenul. În plus, carbohidrații precum orezul sau cartofii, mâncați în cantități mari, te pot face să te simți greu și somnoros.
4. Alege băuturi care îți oferă energie
Asigură-te că bei suficientă apă înainte și în timpul examenului. Deshidratarea te poate face să îți pierzi concentrarea, să îți dea senzația de leșin și să te secătuiască de energie.
5. Evită băuturile care îți blochează concentrarea
Evita complet alcoolul și sucurile cu un conținut ridicat de zahăr. Evită cofeina, aceasta îți poate crește starea de agitație și nervozitate. Totuși, dacă ești obișnuit să consumi cafea în mod regulat, atunci poți să bei o ceașcă mică și încearcă să mănânci ceva sănătos împreună cu aceasta. Nu este indicat să renunți brusc și definitiv la cafea, deoarece poți avea reacții adverse neplăcute, cum ar fi durerile de cap.
6. Nu încerca alimente, băuturi sau suplimente noi înainte de examen, chiar dacă îți sunt recomandate de prieteni sau familie.
Nu ai de unde să știi cum îți va reacționa organismul și nu îți dorești surprize neplăcute în ziua examenului.